08-23-2008, 01:49
|
#1 |
Üye No: 36 Üyelik tarihi: Apr 2008 | kalp krizi geçiriyosunuz.ne yapmalısınız? | | Diyelim ki, mesai saati bitti ve siz de akşam 18:30 civarında, alışılmadık derecede zorlu bir iş gününün ardından (tabii ki tek başınıza) arabanıza binip evin yolunu tuttunuz.
Çok yorgunsunuz ve canınız da fena halde sıkkın.
MÜTHİŞ GERGİN VE SİNİRLİ BİR HALDESİNİZ…
Birdenbire gögsünüzde,
kolunuza ve çenenize dogru yayılmaya başlayan
korkunç bir agrı hissediyorsunuz.
En yakın hastaneye sadece on dakikalık mesafedesiniz ama hastaneye ulaşmayı başarıp başaramayacagınızdan bile emin degilsiniz.
NE YAPACAKSINIZ???
ilk yardım kurslarına katılacak akıllı biriydiniz ama kurstaki egitmen sizin başınıza birşey geldiginde ne yapacagınızı ögretmedi !!!
yanlız başınayken kalp krizi geçirirseniz nasıl hayatta kalırsınız?
pek çok insan kalp krizi geçirdigi sırada tek başına oluyor;etrafda yardım edecek kimse bulunmuyor.
kalp atışları düzensizleşen ve kendisini bayılacakmış gibi hisseden birinin bilincini yitirmeden önce
YALNIZCA 10 sn KADAR ZAMANI VARDIR
bu durumda ne yapmanız gerekir?
cevap:
panige kapılmadan üst üste öksürmeye başlayın
öksürmeden önce her defasında derin bir nefes alın ; öksürükleriniz güçlü olsun derinden gelsin ve uzun sürsün
tıpkı gögsünüzde birikmiş balgamı atmaya çalışır gibi öksürün
her iki saniyede bir derin nefes alıp öksürün bunu ya yardım gelene dek yada kalp atışlarınız tekrar normale dönene dek sürekli yapın - derin nefes almak cigerleri oksijenle doldurur
- öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır
- kalbe uygulanan bu tazyik kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır
- bütün bunlar size,bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişecek zaman tanır
ARTICLE PUBLISHED ON N.º 240 OF JOURNAL OF GENERAL HOSPITAL ROCHESTER [/list] |
| |